33a





En vacker bok om vårt förhållande till naturen
i vår närhet

Trädgården är sinnlig och väcker lust. Den förmedlar harmoni, skapar livskänsla och ger mening. Men den kräver också vård och omsorg - precis som vilken relation som helst. Läs mer...





"glad och livsbejakande"

Nu finns den tjeckiske författaren Karel Capeks trädgårdsklassiker i nyöversättning, med ett moderniserat språk.
Språket är intensivt, läsaren dras med och lockas ständigt till igenkännande leenden. Till bokens kultstatus bidrar brodern Josef Capeks humoristiska teckningar. Se några av teckningarna och läs mer...

högaktuellt om hur vi påverkas

Tankemönster serverade på guldfat. Framlockandet av djupt liggande känslor och fördomar. Se där kombinationen som gör propaganda så kraftfull!

Den här boken sammanfattar vad propaganda är och hur den verkar. Den redogör för vilka medel som används för att nå målen, och inte minst hur långt propagandister går i användningen av påverkansteknikerna. Slutligen ges råd om hur man kan genomskåda propaganda och bemöta den.
Boken riktar sig till mediekonsumenter som inte vill att propaganda ska tillåtas underminera vårt debattklimat och vår demokrati.

Mer om Propaganda.....

"En viktig och mycket lättläst bok i denna tid när fler och fler unga mår psykiskt dåligt"


Skolan är en social arena - med hierariker, konflikter och konkurrens.

I denna miljö formas elevernas syn på sig själva och andra. Här utvecklas deras tillit, samarbetsförmåga och beteendestrategier.

I sitt arbete som terapeut och kurator har Wojciech Roginska ofta mött personer som lider av psykiska skador med ursprung i skolans miljö.

I den här boken varnar han för konsekvenserna av den emotionella otryggheten som barn och unga möter i skolan. Han skisserar också en väg till möjlig förändring.

Mer om När självkänslan står på spel...

 

En liten bok som kan göra stor nytta i ditt liv

Den här boken ger dig ett program för nio veckor, sju dagar i veckan. Tanken är att du gör ditt program veckans alla dagar. När du gått igenom kursen kommer du att ha ett antal övningar att välja bland för att bli, och förbli mindful.

Mindfulness handlar till största delen om att komma i kontakt med sig själv på en djupare nivå, både till kropp och själ, det vill säga öka din medvetenhet. Här är andningen det viktigaste hjälpmedlet. Andningen hjälper dig att bli fokuserad på här och nu.

Mer om Mindfulness i fickformat

Mer om Medielogiken

Mer om Skruvat.

Mer om Söker du makt?

Mer om Lindra smärtan!
 

Mer om Sluta bråka!
 

Tema skolan

Två viktiga böcker för alla som engagerar sig i den svenska skolan. Båda har med elevernas välbefinnande att göra, två förbisedda områden i skoldebatten.

tema kritisk mediekompetens

Vi lever i en tid där fejknyheter, sagoberättande och känslopåverkan når oss dagligen. Ändå tänker många: "Men jag blir minsann inte lurad."
Jodå. Medielogik, dramatiserad journalistik och propaganda är inte alltid så lätta att genomskåda. De flesta av oss behöver verktyg för att upptäcka hur vi blir vilseledda av krafter som ser mer till sina egna intressen än våra. Vi behöver mer av #kritiskmediekompetens.
Dessa tre böcker riktar sig till mediekonsumenter som inte vill bli vilseledda. För bibliotek, lärare och elever är de särskilt angelägna.

I Genomskåda medielogiken berättas hur medierna blev allt mäktigare samtidigt som journalistiken utvecklades till ett slags sagoberättande.

Skruvat berättar hur dramatiseringen gör journalistiken går till.  Den skapar förstås bra berättelser, men dåliga beskrivningar av verkligheten. I boken får du koll på vilka källkritiska frågor du kan ställa och hur du avslöjar sagoberättandet. Boken avslutas med ett exempel på hur saga och verklighet kan mixas på ett försåtligt sätt i en stor dagstidning.

Propaganda är en ögonöppnare för alla som vill lära sig genomskåda och motarbeta propaganda. Boken är en introduktion till ett komplext fenomen. Den är särskilt angelägen för alla som söker sin information på nätet - den nya, globala arenan för påverkan. En så kraftfull och samtidigt så sofistikerad kanal för alla sorts påverkan har aldrig tidigare funnits.
 

tema USA

Karin Henrikssons två böcker ger dig grunden för att förstå vad som händer i USA just nu, vad president Donald Trump kan göra och vad han inte kan göra. Den röda boken är en perfekt uppslagsbok. Den blå är den första svenska översättningen av den amerikanska författningen - med introduktion om grundlagsfäderna och hur författningen utvecklats sedan 1786. 

Våra klassiker - våra bästsäljare

Emile Zolas Jag anklagar! är opinionsbildning av högsta klass. Med sitt öppna brev till Frankrikes president lyckades författaren Emile Zola vända en stor rättsskandal - Dreyfusaffären.
Karel Capeks trädgårdsbok från 1929 är bara underbar. Den älskas av både trädgårdsnördar och de som ännu inte upptäckt paradiset.