33a

HISTORIENS MEST BERÖMDA PAMFLETT
- NU PÅ 33 SIDOR:

För första gången på 117 år kan nu svensk publik läsa Émile Zolas öppna brev J´accuse...!

Det handlar om Dreyfusaffären, en rättsskandal som skakade Frankrike på 1890-talet:  Den judiske kaptenen Alfred Dreyfus anklagades för landsförräderi på falsk grund.

Jag anklagar...!   är en klassisk modell för opinionsbildning. Idag är den även aktuell för sin röntgenbild av antisemitismen.

"En lättläst, angelägen och fascinerande text".
Maria Hjort, Bibliotekstjänst
 

antisemitismen bakom Dreyfusaffären

"I det nationalistiska 1800-talet gick det att göra judarna till syndabock, oavsett om attacken kom från höger eller vänster. Judarna beskrevs som ett kosmopolitiskt folk utan direkt bindning till de länder där de slog sig ned. Följaktligen opåtlitliga. Hur skulle en jude någonsin kunna bli fransman? Antisemitismen blev i Frankrike en besatthet med vars hjälp allt kunde förenklas och falla på plats."
Ur Rolf Tardells förord

Émile Zola var en av Frankrikes mest kända författare när han skrev J´accuse..!

Medierna om zolas öppna brev

"Zola är evigt aktuell"
Hanne Kjöller i Dagens Nyheter

”Ett kompromisslöst försvar för sanningssökandet”.
Johannes Heuman i tidskriften Respons

Zola lyckades med artikeln ”J´accuse!” ändra riktning på historien ---- Ett försvar för sanningen som kanske än idag saknar motstycke ----Journalistik av bästa märke

Kaj Scheuler i Svenska Dagbladet

 
Jag anklagar…! finns nu, tack vare det lilla förlaget 33 sidor, att läsa i ny svensk översättning och försedd med  förklarande kommentarer. --- Behovet av ståndaktiga intellektuella, som är redo att sätta sitt kulturella kapital på spel för sanningen och inte tvekar att ta sig ton mot makten, är bestående."

Fredrik Persson-Lahusen i VLT

Köp boken

* Från Bokus för 109 kr
* Från Adlibris för 109 kr